Кальциа хэрхэн нөхөх вэ?

КАЛЬЦИ

Кальци нь ясны бат бөх чанарыг хангадаг чухал эрдэс юм. Бие махбодид байх кальцийн 99% нь ясанд, 1% нь цусанд байдаг ба  энэ нь зүрхний хэм, булчингийн агшилт, мэдрэлийн системийн мэдээлэл дамжуулах, цусны эргэлт зэргийг зохицуулдаг.

Кальци нь ясны бат бөх чанарыг хангадаг чухал эрдэс юм.

 

КАЛЬЦИ ДУТАГДАХ ШАЛТГААН:

  • Кальциар баялаг хүнс хангалттай хэрэглэхгүй байх
  • Сүүн бүтээгдэхүүний хэрэглээ хязгаарлагдмал байх
  • Газтай ундаа болон кофе, чихэрлэг хүнс  хэтрүүлэн хэрэглэх
  • Хорт зуршил архи, тамхи хэрэглэх
  • Биеийн хүчний ачаалал хэт ихсэх
  • Цус алдах \хамраас, гэмтэл, сарын тэмдэг\
  • Хөхүүл эх хөхний сүүгээрээ алдах
  • Хөдөлгөөний хомсдол-суугаа ажил эрхэлдэг хүмүүс
  • Витамин Д-н дутагдал зэрэг нь кальцийн дутагдлын шалтгаан болдог
  • Суулгалт өвчний үед кальцийг өтгөнөөр их алддаг бол Д амин дэм дутагдлын үед шээсээр кальциа алддаг

 

Кальцийн дутагдал нь эхний үедээ шинж тэмдэг илрэхгүйгээр удаан явагддаг. Кальцийн байнгын дутагдал даамжирсан тохиолдолд ясиар янгинаж өвдөх шинж тэмдэг илэрдэг.

Улмаар яс хугарсан хойноо мэдэгддэг тул чимээгүй тахал гэж нэрлэгджээ.

Эмэгтэйчүүд эрэгтэй хүнийг бодвол илүү өртөмхий байдаг.

КАЛЬЦИ ӨДӨРТ АВАХ ТУН:

Хоол, хүнснээс авах кальцийн  хоногийн хэрэглээний  байнгын дутагдлаас ясны сийрэгжилт үүсдэг.

Нас Кальцийн хэрэглээ хоногт
0-6 сар 210 мг
7 сараас 1 нас хүртэл 270 мг
1-3 нас 500 мг
4-8 нас 800 мг
9-18 нас 1300 мг
19-50 нас 1000 мг
Цэвэршилтийн насны эмэгтэйчүүд 1200 мг
Жирэмсэн, хөхүүл эх 1200 мг

 

Кальциа  хэрхэн нөхөх вэ?

Өдөр тутмын хоол хүнснээс кальциа нөхөх нь хамгийн зөв сонголт юм.

Монголчуудын хувьд эрт дээр үеэс кальциар баялаг сүү цагаан идээ их хэрэглэдэг байсантай холбоотойгоор яс сайтай байсан. Кальцийн эх булаг нь ургамлын ба амьтны гаралтай хоол: бяслаг, ээдэм, сүү, хүнсний ногоо зэрэг болно

21-р зуунд амьдарч байгаа, хотжилтын суурьшмал амьдралд иргэншсэн монгол хүний үндсэн уламжлалт хооллолт үндсээрээ шахуу өөрчлөгдсөнтэй холбоотойгоор ясны сийрэгжилтэнд бүх насныханд нэрвэгдэх болжээ.

Мөн дээрхи нөхцөлд витамин Д-н дутагдал нь ясны сийрэгжилт үүсэх үндсэн шалтгаан нь болсоор байна.

3%-н тослогтой 100 сүүнд 100 гр кальци агуулагддаг байна.Өдөр тутамдаа 1 литр гаран сүү уух боломжгүй тохиолдолд кальциар баяжуулсан биологийн идэвхит хүнсний нэмэлт тэжээл хэрэглэх нь хамгийн зөв сонголт болж байна.

Сэтгэгдэл үлдээх

Таны и-мэйл хаяг бусдад харагдахгүй болно. Заавал бөглөх талбарууд * тэмдэглэгээтэй болно.